måndag 29 augusti 2011

Flyttar snart



Packar packar. Om jag inte syns till så vet ni vad jag gör. Packar.

söndag 28 augusti 2011

Ytterligare ett stockholmstips

Var man än tittar, i inredningstidningar och på bloggar så ser man dem. Fjärilarna.

Min mamma berättar gärna historien om då jag, extremt fjärilsrädda Katarina, glad i hågen gick till Fjärilsmuseet i Hagaparken. Jag och en kursare hade fått ett fotouppdrag och min kompis kom fram till att Fjärilsmuseet passade perfekt för uppdraget. Hon var infödd stockholmare och kände till stället. Jag hade aldrig varit där men fjärilar är ju vackra och jag såg framför mig en massa fina gamla skåp på rad, vackert ljus som strilar in på fjärilarna uppsatta på plattor inne i de fina skåpen.

Jag blev lite förvånad när museet hade såna där slakthus-tunga-plast-draperier vid entrén. Därefter blev det mycket varmt. Vad som därpå inträffar är att en fjäril stor som en fiskmås (!) röd-svart sak flyger fram och sätter sig på mitt bröst.
!!!.

På museer finns det DÖDA ting, döda sedan länge, uppstoppade, konserverade. Men inte på FjärilsMUSEET i Hagaparken, nej då, de levde, de var många och de flög. Någonstans i min panik inser jag att den här stora blaffiga röd-svarta fjärilen kanske är den sista som finns i världen (vi är ju ändå på ett MUSEEEEEUM) och om jag dödar den i panik, så blir jag ersättningsskyldig samt hamnar på morgondagens löp och dessutom kladdig. Hu.

Jag viftade intensivt men försiktigt tills den flydde. Självklart är ju Fjärilsmuseet i Hagaparken uppbyggt som ett IKEA. Dvs följ gången så kommer du ut tre timmar senare. Jag snyftade och skrek om vartannat när fjärilar kom nära och kompisen förstod ingenting när jag lade benen på ryggen och sprang.

Vi sågs utanför. Då kunde jag förklara min rädsla för de hemska hemska djuren, vackra, men otäcka. Vi gick senare till Kungliga biblioteket och fotograferade och där stod vackra fina hyllor och skåp på rad med en massa döda ting.

Ja så om ni inte är rädda för fjärilar så är det faktiskt ett riktigt bra stockholmstips, ta en fika i koppartältet, snoka runt lite på kunglig mark och sen titta på fjärilar.
(Fjärilshuset som det numera kallas, betydligt mer passande).

onsdag 24 augusti 2011

Snyggomatrum

Till vårt kommande kök/matrum tänker jag inte "ljust och fräscht" utan mer mörkt och maffigt. En mustig tapet som grund, svarta skåp där vi kan ställa glas, koppar och tallrikar. Ett långt bord där många får plats med antingen likadana stolar eller helt olika, typ loppisfynd som målas om i samma färg. En cool lampa, många ljusstakar och en snyggomatta. Like a lot.


Maffig tapet från Lim & Handtryck, 1 695 kr rullen. Oj då.
Underbart bord från Norrgavel, med två iläggsskivor 25 900 kr.
Rosenkelim-inspirerad matta från Mio, 3 290 kr.
Den dyra coola lampan från Örsjö har Jonas Bohlin designat, 11 875 kr.
Ljusstakar Björkefall från IKEA, 59 kr.
Klocka PS Pendel från IKEA 1 495 kr.
Skåpen Linnarp, 1 995 kr.
Snyggo-kokbok "Om jag var din hemmafru" av Lotta Lundgren, 209 kr.

tisdag 23 augusti 2011

Lämning


Idag hade jag tidningslämning. Jag layoutar en tidning en gång per månad och det tar sju arbetsdagar att layouta inklusive bildhantering inför tryck. Sen gör jag pdf:er och för över dem till tryckeriet. Många samtal, väggvisningar, korrsvängar och ett himla pdf:ande så ger jag ett tryckgodkännande. Efteråt är jag helt slut. Tom. Vill helst ligga ner och titta på molnen. Sova. Men det går inte. För att jag är fortfarande uppe i varv. Klarvaken. Som nu då. Klarvaken. Snart börjar Mash på TV.

Uppskatta det lilla

Var tog sockiplasten vägen? Eller sockerplast som man kan kalla dem. Inte mockasiner utan de tunna vita i tyg och plast. De gillade jag. Som jag hade på gymnastiken och som inneskor i skolan. Jag saknar dem. Å mina barns vägnar.

söndag 21 augusti 2011

Tapettips Josef Frank


Boråstapeter ska sluta tillverka Josef Frank-tapeter. Passa på att beställa då det inte är säkert att de kommer  i produktion igen.

___________________________________________________________

Josef Franks tapeter utgår 31 augusti!
På grund av en rättighetstvist mellan Boråstapeter och Svenskt Tenn kommer Boråstapeter att sluta tillverka och sälja Josef Frank-tapeter den 31 augusti 2011. Efter detta datum går det inte längre att få tag på populära mönster som Paradiset, Vårklockor och Eldblomma.

Josef Frank ritade ursprungligen mönstren till Norrköpings Tapetfabrik på 1940-talet, som blev en del av ECO när det bildades i slutet av 1960-talet. ECO blev i sin tur uppköpta av Boråstapeter för några år sedan och de har tryckt Josef Frank-tapeterna sedan dess.

Enligt vad vi erfarit hävdar dock Svenskt Tenn, som hade ett nära samarbete med Josef Frank och som har rättigheterna till hans tygmönster, att det finns dokument som gör att också rättigheterna till tapeterna tillhör dem, och Boråstapeter har därför valt att lägga ned produktionen.

Vi har varit i kontakt med Svenskt Tenn, men efter vad vi förstått så har de inga omedelbara planer på att ta upp produktionen.

Vi kan beställa fram till den 31 augusti och kommer att lägga upp ett mindre lager, men vi rekommenderar alla som är intresserade av tapeterna att beställa så snart som möjligt eftersom vi inte vet när Boråstapeters eget lager tar slut.
 
Från Tapetoramas nyhetsbrev


lördag 20 augusti 2011

Stockholmstips

Förra veckan hade jag min sista semestervecka. Min syster och hennes familj kom upp på besök under några dagar och äntligen fick vi tid att ta en padda och se stan från vattnet. Touren heter ”Under Stockholms broar”.

En riktig hit tyckte vi alla. Med hörlurar på fick vi dessutom lyssna på olika berättelser om broar, byggnader och områden som vi passerade. Man kunde välja att lyssna på kanske 8-9 olika språk. Jag valde svenska men passade på att byta språk lite då och då för dottern som fick lite språkundervisning i japanska, kinesiska och på ett språk vars krumelurer till bokstäver var oerhört svårtolkade och jag har ingen susning om var man pratar så. Att dottern var måttligt road av språkundervisningen behöver ju inte tilläggas. :)

Passa på att kissa på båten är ett annat tips. Jag kissade under Västerbron och hann vinka till folk på en annan padda och sen såg jag den där berömda, och farliga, gungan som hänger under bron. 

Bilderna nedan är lagda i oordning. Så att ni inte tror att vi åkte fram och tillbaka.


 Här har vi Årstabron.

Här slussar vi i Skanstull.



Skvallrar

Nöjessurfar på hemnet eftersom det är så tråkigt att packa, rensa, kasta. Då är det roligare att hemnetsurfa. Då hittade jag Pernilla Wahlgrens hus på Lidingö som nu är till salu.  Kände igen köket från någon tidning. Very fint. 









Bling bling

Kusinen Stella var här för några dagar sen och visade upp sitt nyblingade iPhone-skal. Synd att jag inte tog en bild för den var verkligen tokblingad. Så nu när dottern fick ärva en iPhone ville hon också blinga ett skal. Hon köpte ett rött hårt skal och guldpärlor på Panduro.
En hårt blingad iPhone:


Sen kan man ju köpa färdigblingade om man så önskar.

Titta här på Fokis extremt blingade iPhone.

Nu blev jag ju lite sugen själv. Undrar vad kollegorna skulle säga.

torsdag 18 augusti 2011

Duns...

...sade det i brevlådan när IKEA-katalogen kom idag. Men jag är lite besviken, ingen rolig nyhet och inget direkt nytänkande vad gäller styling av de olika miljöerna. Tänk om IKEA kunde anlita Weronica inför nästa katalog, det vore nåt. Snyggt skulle det bli.

söndag 14 augusti 2011

Upp till bevis

Vilken härlig helg jag har haft! Förutom en nyupptäckt vargrädsla så var helgen ljuvlig. Kerstin, min kollega som nyligen gått i pension, har sitt sommarställe en bit utanför Bergshamra och bland det första hon berättar är att de hade haft gäster över i onsdags och då hade de skymtat en varg på deras baksida som vetter mot en skog. Men Kerstin som är lugnet själv bara äschade bort det, liksom att grannarna hade vargspår i trädgårdslandet. Kerstin: ”Äsch, men det var ju i juni!”. Eller när Kerstins man berättar att en hund i närheten blev dödad av en varg och TV kom dit och filmade för några månader sen. Kerstin: ”Äsch men det var ju i Riala!!” (Dvs ca 4 km bort och vargar kan vandra många många mil på en dag). Sen säger faktiskt Kerstin ”Men du behöver ju inte gå ut och kissa mitt i natten. Här har du en potta”. :)

Första natten i deras gäststuga låg jag och lyssnade och hörde säkert upp emot 10 vargar utanför stugan. Minst. Eller om det var i drömmen. 
Här har jag suttit i helgen. Vävningen var rogivande och jag hann faktiskt med att väva en matta på två meter. Jag trodde jag skulle komma hem med kanske 40 cm till en golvkudde, men två hela meter! Jag tog gamla lakan och sängkläder och rev i 2-3 cm breda remsor och rullade ihop dem till stora bollar. 

Jag är jättestolt över min fina matta. 

På väg ner till badet för morgondopp. Kerstins fina trasmattor var man än tittar.

När jag kommer hem så möts jag av denna syn. Å. Man och son som fiskar. 

Mörtar och aborrar fiskas upp och hälls tillbaka ner.

fredag 12 augusti 2011

Trasmattehelg


Nu far jag upp till Roslagen till en gammal kollega som ska lära mig att väva trasmattor. Återkommer med bilder. Ha en härlig helg! :)

måndag 8 augusti 2011

Live från radhuset

Tillbaka i stan efter fyra veckor on the road. Hade ju tänkt att blogga under sommaren men det har inte gått så bra. Mest för att jag inte har orkat. Jag har fått problem med ämnesomsättningen, struma-utredning pågår. Sen ca ett halvår tillbaka är jag bara så trött, orkeslös, har minne som en guldfisk (min D har fått höra ”nämen varför har vi inte gått här förut” när vi gjorde det en timma tidigare) och sjutusen andra symptom, men den förlamande tröttheten är värst. När hjärnan fungerar och jag planerar dagen och så fixar inte kroppen det. Oerhört frustrerande.

Men jag har ändå haft en skön semester, om man bortser från att jag måste vila två-tre timmar per dag och vissa dagar är riktigt låga medan andra dagar är jag relativt fungerande, så det pendlar. Har fått medicin, Levaxin som hjälpte under några veckor men nu behöver dosen justeras. Blodprov togs imorse så kanske i slutet av veckan kan jag se lite mer ljus.

Semestern började på Öland i två veckor sen hyrde vi en stooor husbil och åkte runt i Danmark. Legoland var ett måste sen har vi bara planlöst åkt runt och bara njutit. Vi gjorde detsamma förra året. Då började vi med Skagen och åkte kustremsan ner till Legoland. Då hade vi +30 grader, den här sommaren hade vi 4 dagar då vädret var ok. Sen kom regnet. Att köra stooor husbil över Stora- och Lilla Bältbron och Öresundsbron var INTE roligt. När den kastades hit och dit och broarnas varningslampor blinkade för just husbilar och husvagnar. Men de stängde inte av broarna så då körde vi. Tack och lov var det på Stora Bältbron en tysk husbil före oss som körde 40 km/tim. Jag lade mig bakom där och höll HÅRT i ratten och skrek HÖGT vid varje kastvind.

Børsmose Strand är såhär vacker och hela den kustremsan ser likadan ut. Där vid Børsmose kunde vi köra ut med husbilen på stranden och köra i flera kilometer. Känns egentligen som något ställe i Medelhavsområdet men istället ligger det så nära! 

Sen körde vi in i Köpenhamn på väg hem. Bockade av Ströget och Nyhavn. Och samtidigt som vi gick där längs Nyhavn och åt en glass så pågick samtidigt det hemska i Oslo och Utøya. Så så fruktansvärt och fortfarande svårt att ta in.

Nu är vi i stan och har just köpt 60 flyttlådor, fler lär det bli. Om en månad går flyttlasset. Orka! ;)
På måndag börjar jag jobba och drar igång direkt med tidningsproduktion, vilket är ganska krävande och stressigt med korta deadlines men samtidigt väldigt kul. Hej och hå, lika bra att kasta sig in i det direkt.

Imorrn kommer syster med familj upp till oss, så det blir både Gröna Lund och Allsång. (Fattas bara att Ernst får ha publik, då skulle syrran och jag med all säkerhet även vara med där). Ska försöka tränga mig fram till Måns och flörta lite. Han är ju ledig nu.